Ontdek een ander perspectief op het Beleg van Alkmaar. Er wordt wel gezegd dat geschiedenis wordt geschreven door de overwinnaars. In dit nieuwe programma ontdekken en onderzoeken leerlingen niet alleen de verhalen van de winnaars, maar ook die van de verliezers van het Beleg van Alkmaar. Tijdens dit programma worden zowel Stedelijk Museum Alkmaar als Regionaal Archief Alkmaar bezocht, met tussendoor een korte stadswandeling van zo’n 1,5 km.
Neef Filip uit Spanje komt zomaar op Willems troon zitten! Willem wil er iets van zeggen, maar hij durft plots niet meer. Gelukkig bedenkt Willems knuffelkonijn een prinselijk plan om Willem terug op de troon te helpen en Filip voor altijd weg te sturen. Vrolijk en expressief!
In deze interactieve rondleiding ontdekken leerlingen hoe hun eigen stad er een aantal honderd jaar geleden uitzag. Hoe leefde de mensen toen? En hoe is dat anders dan nu? Leerlingen springen 400 jaar terug in de tijd en ontdekken hoe het zat in hun stad aan de hand van leuke teken-, doe- en doordenk opdrachten.
De voorstelling over het leven van kinderen én ridders én jonkvrouwen in de Middeleeuwen . Na de voorstelling is er een workshop mogelijk waarin leerlingen zelf een pop uit de Middeleeuwen maken en presenteren aan elkaar.
Hoe wordt kunst gemaakt? In de theater voorstelling "Guttegom" krijgen we een kijkje in de keuken van de grote meester kunstenaar Rembrandt. We beleven de avonturen van zoon Titus in het atelier van zijn vader. We zien zelfs de beroemde Nachtwacht.. . Na deze voorstelling is er de workshop verf bereiding, op de manier waarop dat in de Gouden Eeuw werd gedaan. Met deze zelfbereide verf gaan we zelf ook schilderen . Zo ontstaat kunst!
De geschiedenis tot leven laten komen? In het archief zijn originele documenten uit de tijd van het Beleg te vinden, waarmee je zelf op ontdekkingstocht naar het verleden mag gaan!
Victorie! Het beleg van Alkmaar in 1573 is een lesstofvervangend project over de Nederlandse Opstand. De victorie luidt het begin van de Alkmaarse Gouden Eeuw in.