Workshop | Verf vol verhalen

Interesse? Neem contact op of login
Workshop | Verf vol verhalen
Kranenburgh
Aanbieder
Kranenburgh
Uitvoerder
Museum Kranenburgh
Disciplines
Beeldend / Cultureel Erfgoed / Multimedia
Leerjaar
3 / 4
Gemeenten
Alle gemeenten
Soort activiteit
Rondleiding / Workshop

Omschrijving

De tentoonstelling van kinderboekenillustrator Thé Tjong-Khing is een feest van herkenning voor vele leerlingen. De tekeningen van Vos en Haas, de klassieke sprookjes, Waar is de taart? en nog veel meer zijn allemaal te zien! Verdeeld over drie zalen ontdekken we samen wat er allemaal te zien is op de tekeningen. Wat gebeurt er? Welke dieren zien we? Hoe voelen zij zich? Wat gaat er hierna gebeuren? En wat heeft Khing nog meer verstopt, daar tussen de bomen? Is het een draak, een vos of een bange ridder te paard? Vervolgens maken we een sprong terug in de tijd, naar de schilderijen van de Duitse expressionisten. Schilders die hun verlangen naar vrijheid en natuur verbeelden met verf op het doek. Leerlingen leren spelenderwijs kunst te ervaren door de verhalende tekeningen en schilderijen te ontleden met de museumdocent. Zo kun je kleur gebruiken om een emotie uit te drukken en kun je met vormen allerlei objecten maken. Daarnaast maken de kinderen kennis met verschillende kunstvormen. Schilderijen, tekeningen, objecten. De kinderen leren hier samen over te praten, geven hun mening en laten hun fantasie door de kunstwerken prikkelen. Samen komen we op de meest originele verhalen. De kinderen maken na de museumwandeling ook een eigen illustratie in Studio C, geïnspireerd op de tentoonstellingen.

Leerdoel

De leerlingen leren goed te kijken naar kunst van toen en nu, betekenis te zien in kunst en hierover hun eigen mening te geven. Ze ervaren dat iedereen anders kijkt, en dat je samen nog meer kunt ontdekken. Leerlingen leren eigen indrukken om te zien in beeldende elementen en woorden.

Eigenschappen

Onderwijstype
PO
Min aantal groepen
1
Max aantal groepen
6
Locatie
Locatie aanbieder Het programma vindt plaats in Museum Kranenburgh.
Lesmateriaal
Ja

Kosten

Basis prijs Alle gemeenten (p.g.)
€ 89,00

Ontvang 10% korting!

Bij een bestelling van 3 of meer groepen

Beschikbaarheid 2021/2022

  • Hele schooljaar

Beschikbaarheid 2022/2023

  • Hele schooljaar

Kenmerken

Disciplines
Beeldend / Cultureel Erfgoed / Multimedia
Kerndoelen
54 / 55 / 56
21ste eeuwse vaardigheden
Creatief denken / Kritisch denken
Stichting Leerplan Ontwikkeling
Waarnemen / Onderzoeken
Cultuur in de spiegel
Onderwerp
Betekenis ontdekken
Medium
Voorwerpen / Grafische tekens
Vaardigheden
Waarnemen / Verbeelden

Afbeeldingen

Waarderingen

Gemiddelde na 1 waardering

Boeiende illustraties

De tentoonstelling was erg mooi, inspirerend en fantasierijk voor de kinderen. De duur van anderhalf uur was echter te lang. Het zou fijn zijn als er meer tijd zou zijn tussendoor voor de verwerking van het project. De kinderen hebben 1 kort moment iets met zijn tweeën kunnen doen, 3 kaarten op een eigen volgorde leggen. Daarna moesten ze weer luisteren naar de uitleg van de illustraties en hoe het getekend of geschilderd was. Aan het einde mochten ze nog een tekening maken. Dit moment was te kort. De verhouding tussen luisteren en verwerking was te groot. De aandacht verslapte uiteindelijk en de betrokkenheid van de kinderen nam af. Verder was de tentoonstelling erg mooi neergezet.

Inez de  Groot

Inez de Groot

De Kennemerpoort