Workshop | Kijken is een kunst

Interesse? Neem contact op of login
Workshop | Kijken is een kunst
Kranenburgh
Aanbieder
Kranenburgh
Uitvoerder
Museum Kranenburgh
Disciplines
Beeldende kunst / Cultureel Erfgoed / Multimedia
Leerjaar
5 / 6
Gemeenten
Alle gemeenten
Soort activiteit
Rondleiding / Tentoonstelling / Workshop

Omschrijving

Dit interactieve kunstprogramma in Museum Kranenburgh laat leerlingen in groep 5 en 6 kennismaken met kunst van toen en nu. Waar kunstenaars van toen vooral de eigen omgeving en emoties met verf op het doek vastlegden, kennen de kunstenaars van nu weinig grenzen. Ze gebruiken de meest uiteenlopende materialen, technieken en onderwerpen. Tijdens de interactieve wandeling door de tentoonstellingen met allerlei opdrachten en kunstkijkspelletjes maken de kinderen spelenderwijs kennis met de bouwstenen van een kunstwerk: beeldaspecten, materiaal en betekenis. Zo zetten de kinderen op een laagdrempelige manier hun eerste stappen op het gebied van kunstbeschouwing.

We ontdekken dat je kunst kunt maken van allerlei materialen: met verf, maar ook met wol, hout, gevonden voorwerpen en zelfs gras! We ontdekken dat je kunst met (bijna) alle zintuigen kunt ervaren: we kunnen er naar kijken vanuit verschillende invalshoeken (staand, zittend, liggend en ondersteboven!), we kunnen geuren verbinden aan een kunstwerk, we kunnen materialen voelen en we kunnen kunst horen.
We ontdekken dat je veel meer ziet, als je langer en beter naar een kunstwerk kijkt. We maken tijdens de rondleiding gebruik van verschillende kijktechnieken (Visual Thinking Strategies en Visible Thinking) waardoor de leerlingen worden uitgedaagd om beter naar de kunst te kijken. Ze leren kritisch te kijken naar beelden, te verwoorden wat zij zien en te luisteren naar elkaar. Wat zie ik? Wat betekent dat? Wat vind ik ervan? Wat ziet een ander?

Leerdoel

De leerlingen leren naar kunst van toen en nu te kijken, hier een oordeel over te vormen en samen in gesprek te gaan over de kunstwerken. Hierbij maken ze kennis met de bouwstenen van een kunstwerk (beeldaspecten, materiaal en betekenis). Vervolgens zetten ze hun indruk om in een eigen kunstwerk, passend bij de tentoonstellingen.

Eigenschappen

Onderwijstype
PO en SO
Duur
90 minuten
Max aantal leerlingen
30
Min aantal groepen
1
Locatie
Locatie aanbieder Het programma vindt plaats in Museum Kranenburgh.
Lesmateriaal
Ja

Kosten

Basis prijs Alle gemeenten (p.g.)
€ 120,00

Ontvang 10% korting!

Bij een bestelling van 3 of meer groepen

Beschikbaarheid 2022/2023

  • Hele schooljaar

Beschikbaarheid 2023/2024

  • Hele schooljaar

Kenmerken

Disciplines
Beeldende kunst / Cultureel Erfgoed / Multimedia
Kerndoelen
2 / 54 / 55
21ste eeuwse vaardigheden
Creatief denken / Kritisch denken
Stichting Leerplan Ontwikkeling
Waarnemen / Onderzoeken
Cultuur in de spiegel
Onderwerp
Kritisch kunst kijken en zelf maken
Medium
Voorwerpen / Grafische tekens
Vaardigheden
Waarnemen / Verbeelden