Verf vol verhalen

Interesse? Neem contact op of login
Verf vol verhalen
Kranenburgh
Aanbieder
Kranenburgh
Uitvoerder
Museum Kranenburgh
Disciplines
Beeldende kunst
Leerjaar
3 / 4
Gemeenten
Alle gemeenten
Soort activiteit
Rondleiding / Tentoonstelling

Omschrijving

Tot 18 september 2022 kijken we naar de kleurrijke en geabstraheerde schilderingen van Leo Gestel die het landschap van Mallorca van meer dan 100 jaar geleden vastlegt. Welke vormen zien wij allemaal? Welke kleuren? Als je in dit landschap zou staan, hoe zou het hier dan ruiken? Hierna wordt er een sprong gemaakt in de tijd naar een hedendaagse zwart- wit fotograaf Bastiaan Woudt die het abstraheren van de natuur en de mens ook als leidraad gebruikt. De grafische kracht van fotografie, de lijnen, vormen en texturen komen volgens Woudt beter tot hun recht zonder kleur. Wij gaan dit onderzoeken en bekijken de grote fotografiewerken van hoekje tot hoekje. Wat zien wij er allemaal? Wie kan dit zijn? Dan eindigen wij met de Galapagos Game door grafisch vormgever Felix Salut, een spel waarin je je eigen woorden en dieren kan maken met behulp van grote blokken. Hiermee wordt de fantasie geprikkeld en kunnen kinderen spelenderwijs kunst ontdekken.

Enorme contrasten worden zichtbaar, maar kunnen we ook overeenkomsten ontdekken tussen deze drie verschillende kunstuitingen? Daarnaast maken de kinderen kennis met verschillende kunstvormen. Schilderijen, tekeningen, objecten. De kinderen leren hier samen over te praten, geven hun mening en laten hun fantasie door de kunstwerken prikkelen. Samen komen we op de meest originele verhalen.

Leerdoel

De leerlingen leren goed te kijken naar kunst van toen en nu, betekenis te zien in kunst en hierover hun eigen mening te geven. Ze ervaren dat iedereen anders kijkt, en dat je samen nog meer kunt ontdekken. Leerlingen leren eigen indrukken om te zien in beeldende elementen en woorden.

Eigenschappen

Onderwijstype
PO
Duur
60 minuten
Min aantal groepen
1
Max aantal groepen
6
Locatie
Locatie aanbieder Het programma vindt plaats in Museum Kranenburgh.
Lesmateriaal
Nee

Kosten

Basis prijs Alle gemeenten (p.g.)
€ 99,00

Ontvang 10% korting!

Bij een bestelling van 3 of meer groepen

Beschikbaarheid 2022/2023

  • Hele schooljaar

Beschikbaarheid 2023/2024

  • Hele schooljaar

Kenmerken

Disciplines
Beeldende kunst
Kerndoelen
54 / 55 / 56
21ste eeuwse vaardigheden
Creatief denken / Kritisch denken
Stichting Leerplan Ontwikkeling
Waarnemen / Onderzoeken
Cultuur in de spiegel
Onderwerp
Betekenis ontdekken
Medium
Voorwerpen / Grafische tekens
Vaardigheden
Waarnemen / Verbeelden

Waarderingen

Gemiddelde na 1 waardering

Boeiende illustraties

De tentoonstelling was erg mooi, inspirerend en fantasierijk voor de kinderen. De duur van anderhalf uur was echter te lang. Het zou fijn zijn als er meer tijd zou zijn tussendoor voor de verwerking van het project. De kinderen hebben 1 kort moment iets met zijn tweeën kunnen doen, 3 kaarten op een eigen volgorde leggen. Daarna moesten ze weer luisteren naar de uitleg van de illustraties en hoe het getekend of geschilderd was. Aan het einde mochten ze nog een tekening maken. Dit moment was te kort. De verhouding tussen luisteren en verwerking was te groot. De aandacht verslapte uiteindelijk en de betrokkenheid van de kinderen nam af. Verder was de tentoonstelling erg mooi neergezet.

Inez de  Groot

Inez de Groot

De Kennemerpoort