Poppenkast in de klas!

Interesse? Neem contact op of login
Poppenkast in de klas!
Poppentheater Belletje Sterk
Aanbieder
Poppentheater Belletje Sterk
Uitvoerder
Ellen Scholten
Disciplines
Beeldende kunst / Cultureel Erfgoed / Theater
Leerjaar
1 / 2 / 3 / 4 / 5 / 6 / 7 / 8
Gemeenten
Alle gemeenten
Soort activiteit
Voorstelling / Workshop

Omschrijving

Poppentheater Belletje Sterk speelt sinds 2011 professioneel poppenkast. Bijvoorbeeld over feest of de seizoenen of voor de oudere leerlingen over het ontzet van Alkmaar. In overleg met de leerkracht wordt een passende voorstelling uitgekozen. In de Kinderboekenweek is het thema "Thuis" . Het mooie van poppenkast is dat het ouderwets goed is en meegaat met haar tijd. In de interactieve voorstellingen herkennen kinderen zichzelf en de wereld. (on)rechtvaardigheid, plezier en (on)eerlijkheid zijn trouwe ingrediënten van de karakters van de poppen. Een poppenkast voorstelling kijken is magisch én feestelijk.

Ellen Scholten is poppenspeler en theatermaker en wil graag haar liefde voor poppenspel delen met kinderen en leerkrachten. Poppenspel is nog steeds een waardevol kunstzinnig expressie middel, daarom is er ook de mogelijkheid voor de workshop: poppenkast voorstelling in de klas maken.

Leerdoel

Het ervaren van poppenspel en de kennismaking met de poppenkast. extra: Het maken van poppen, een verhaal en er mee leren spelen.

Eigenschappen

Onderwijstype
PO en SO
Duur
Ochtend of middag
Min aantal leerlingen
6
Max aantal leerlingen
33
Min aantal groepen
1
Max aantal groepen
4
Locatie
Op school Een poppenkast voorstelling komt tot haar recht in een ruimte welke ook een beetje kan worden verduisterd. De workshop doen we in de klas of het handvaardigheids lokaal
Lesmateriaal
Ja

Kosten

Prijs op maat

De kosten voor dit project worden op basis van uw wensen, in overleg bepaald.

Beschikbaarheid 2022/2023

  • Hele schooljaar

Beschikbaarheid 2023/2024

  • Hele schooljaar

Kenmerken

Disciplines
Beeldende kunst / Cultureel Erfgoed / Theater
Kerndoelen
51 / 52 / 56
21ste eeuwse vaardigheden
Creatief denken / Probleem oplossen
Stichting Leerplan Ontwikkeling
Waarnemen / Onderzoeken
Cultuur in de spiegel
Onderwerp
poppenkast ervaren, kennismaken met haar geschiedenis en de waarde van poppenspel in deze tijd.
Medium
Voorwerpen
Vaardigheden
Waarnemen / Verbeelden

Afbeeldingen

Waarderingen

Gemiddelde na 1 waardering

Belletje Sterk

Toen ik klein was, woonde ik in Amsterdam en gingen we regelmatig naar de poppenkast op de Dam. Daar was ik onder de indruk van de poppen, het spel en de interactieve spanning. Nu, 50 jaar later, nodigde ik Ellen Sterk van het poppentheater ' Belletje Sterk' uit, om bij ons op school te spelen voor de groepen 5. Ik zag dat de fascinatie nog hetzelfde was. Dat de kinderen nog steeds meegingen in het spel. Dat ze luid roepend 'verraadden' waar een van de poppen was, dat ze verontwaardigd waren, blij en opgetogen. Net als ik 50 jaar geleden. 's middags maakte elk kind een pop van papier en stofjes. In groepjes verzonnen ze een voorstelling die ze aan elkaar lieten zien. Omdat ze zelf, verstopt in de poppenkast, niet te zien waren voor het publiek, was dit zo laagdrempelig dat elk kind durfde. En sommigen hadden dat van te voren nooit gedacht! Erna Spoelstra Basisschool ' t Baeken Alkmaar

Erna Spoelstra

Erna Spoelstra

Baeken