Kleurpraat en Vormentaal

Interesse? Neem contact op of login
Kleurpraat en Vormentaal
Kranenburgh
Aanbieder
Kranenburgh
Uitvoerder
Museum Kranenburgh
Disciplines
Beeldende kunst / Cultureel Erfgoed
Leerjaar
1 / 2
Gemeenten
Alle gemeenten
Soort activiteit
Rondleiding / Tentoonstelling

Omschrijving

Tijdens een interactieve rondleiding vol vragen, verhalen, opdrachten en kunstkijkspelletjes ontdekken leerlingen van groep 1 en 2 wat een museum is en maken kennis met het begrip kunst. We gaan samen op ontdekkingsreis langs allerlei kunstwerken. Kunstwerken die 100 jaar geleden zijn gemaakt, maar ook kunstwerken van nu. Kleuters leren op deze manier spelenderwijs kleuren en vormen ervaren via kunst.

We ontdekken dat een kunstwerk bestaat uit kleuren en vormen die je kunt benoemen. Zo kun je kleur gebruiken om een emotie uit te drukken en kun je met vormen allerlei objecten maken; plat op het doek of 3D in de ruimte.
We ontdekken dat kunst van alles kan zijn! Van schilderijen en filmpjes tot sculpturen van gras en gevonden voorwerpen uit je slaapkamer.
We ontdekken dat je kunst met (bijna) alle zintuigen kunt ervaren: we kunnen er naar kijken vanuit verschillende invalshoeken (staand, zittend, liggend en ondersteboven!), we kunnen geuren verbinden aan een kunstwerk, we kunnen materialen voelen en we kunnen kunst horen.
We ontdekken dat je zelf allerlei verhalen kunt verzinnen bij een kunstwerk, want kunst prikkelt de fantasie.

We maken tijdens de rondleiding gebruik van verschillende kijktechnieken (Visual Thinking Strategies en Visible Thinking) waardoor de leerlingen worden uitgedaagd om beter naar de kunst te kijken. De leerlingen leren te verwoorden wat zij zien, voelen en denken. Ze laten hun fantasie de vrije loop, geven hun mening, luisteren naar elkaar en werken samen.

Leerdoel

De leerlingen leren verwoorden wat ze zien of voelen bij verschillende soorten kunst. Leerlingen leren ook wat een museum is, wat kunst allemaal kan zijn en dat je zelf ook kunst kunt maken. De leerlingen weten daarnaast dat er verschillende vormen zijn en dat deze vormen samen iets groters kunnen voorstellen: je kunt verhalen zichtbaar maken en deze zelf ontdekken of verzinnen. Kleur speelt hierbij ook een grote rol: kunst kan jou vrolijk maken, een beetje bang of juist heel nieuwsgierig. We koppelen emoties en gedachten aan een afbeelding en brengen dit samen onder woorden.

Eigenschappen

Onderwijstype
PO en SO
Duur
60 minuten
Max aantal leerlingen
30
Min aantal groepen
1
Locatie
Locatie aanbieder De rondleiding en workshop vinden plaats in Museum Kranenburgh.
Lesmateriaal
Ja

Kosten

Basis prijs Alle gemeenten (p.g.)
€ 90,00

Ontvang 10% korting!

Bij een bestelling van 3 of meer groepen

Beschikbaarheid 2022/2023

  • Hele schooljaar

Beschikbaarheid 2023/2024

  • Hele schooljaar

Kenmerken

Disciplines
Beeldende kunst / Cultureel Erfgoed
Kerndoelen
54 / 55 / 56
21ste eeuwse vaardigheden
Creatief denken / Communiceren
Stichting Leerplan Ontwikkeling
Waarnemen / Onderzoeken
Cultuur in de spiegel
Onderwerp
Kennis maken met een museum, kunst, kleuren, vormen en verhalen
Medium
Voorwerpen / Grafische tekens
Vaardigheden
Waarnemen / Verbeelden