Theater in de klas: magisch Schaduw-Theater zelf maken.

Interesse? Neem contact op of login
Theater in de klas: magisch Schaduw-Theater zelf maken.
Poppentheater Belletje Sterk
Aanbieder
Poppentheater Belletje Sterk
Uitvoerder
Ellen Scholten
Disciplines
Beeldend / Cultureel Erfgoed / Theater
Leerjaar
1 / 2 / 3 / 4 / 5 / 6 / 7 / 8
Gemeenten
Alle gemeenten
Soort activiteit
Dagactiviteit / Workshop

Omschrijving

Als ervaren poppenspeler , verhalenverteller en theatermaker geef ik met veel plezier de succesvolle workshop: Schaduwtheater maken in de klas.

Vooraf kiezen we een thema. Kinderboekenweek, gevoelens, geschiedenis ,eet-cultuur, feesten, burgerschap, nationale voorleesdagen, beroepen, vriendschap, natuur, poëzie, uitvindingen, erfgoed, sinterklaas, kerst etcetera ; onderwerpen waarvan je graag wil dat er tijd voor de leerling is, om op een verbeeldende en eigen wijze aan te werken . Thema's worden zorgvuldig voorbereid.

In deze workshop oefenen leerlingen creatieve en cognitieve vaardigheden ,evenals samenwerking en het hand-vaardig worden. In een dagdeel werken we in groepjes en leren we de oeroude techniek van schimmenspel. We werken met techniek èn zonder computer. Met voorbeelden en oefening ontstaat een eigen magisch schaduwspel waar iedere leerling blij van wordt. De presentatie aan elkaar of aan publiek is een belangrijke afsluiting van de workshop.

Natuurlijk wordt de workshop zowel inhoudelijk als praktisch afgestemd op de leeftijd en het ontwikkelingsniveau van de leerlingen.

Alle materialen worden door Poppentheater Belletje Sterk meegenomen.

Na de workshop kan een set schaduwtheater worden besteld zodat deze mooie en sterke educatieve vorm vaker kan worden gebruikt.

Leerdoel

De leerling is zelf actief lerende in het verbeelden van een onderwerp en wordt uitgedaagd om praktische vaardigheden te gebruiken. Hiermee wordt letterlijk gespeeld. Er wordt theater gemaakt. Met de presentatie ervaren leerlingen plezier, spanning en wordt respect voor de ander beoefend. Een uitdaging voor veel groepen, welke ik door mijn schat aan ervaring, op positieve wijze kan begeleiden.

Eigenschappen

Onderwijstype
PO en SO
Duur
Ochtend of middag
Min aantal leerlingen
6
Min aantal groepen
1
Locatie
In (klas)lokaal De presentatie komt goed tot haar recht indien het in een te verduisterde ruimte kan worden gegeven.
Lesmateriaal
Ja

Kosten

Prijs op maat

De kosten voor dit project worden op basis van uw wensen, in overleg bepaald.

Beschikbaarheid 2021/2022

  • Hele schooljaar

Beschikbaarheid 2022/2023

  • Hele schooljaar

Kenmerken

Disciplines
Beeldend / Cultureel Erfgoed / Theater
21ste eeuwse vaardigheden
Samenwerken / Culturele en sociale vaardigheden
Stichting Leerplan Ontwikkeling
Onderzoeken / Uitvoeren
Cultuur in de spiegel
Onderwerp
Fantasie verbeelden
Medium
Lichaam / Voorwerpen
Vaardigheden
Verbeelden

Afbeeldingen

Waarderingen

Gemiddelde na 8 waarderingen

Zeer geslaagde ochtend met Belletje Sterk!

Leerlingen van groep 5/6 waren zeer enthousiast! Helemaal in het thema van de kinderboekenweek gegoten. Alle benodigde materialen aanwezig. Ook de voorstelling, die gegeven werd door de leerlingen, was fantastisch. Er werden prachtige creaties gemaakt in een relatief korte tijd. Wellicht een volgende keer iets meer tijd uittrekken voor het oefenen achter het scherm, zodat er iets meer nagedacht is over het 'verhaal'. Een ochtend die voor herhaling vatbaar is!

Marinda van Loon

Marinda van Loon

De Overhael

schaduwtheater

Erg leuk project! Wij hebben dit met alle groepen gedaan. Ook eenvoudig om zelf ook nog later te doen.

Wij ging ook op reis...

Heel toegankelijk voor alle leerlingen groep 7, 8 SO. Kinderen vonden het boeiend, interessant en leuk. Laag drempelig en zelf de leerling die niet ‘wilde’ meedoen is over de streepgetrokken. Goede intro, verwerking en uitvoering. Prachtig resultaat behaald in meerdere opzichten!

Esther Goeman

Esther Goeman

Nexus

Reis Mee& Boek een Reis

Ellen opende het project op mysterieuze wijze, waardoor de leerlingen vanaf het begin geboeid waren. Naar een korte leuke inleiding konden de kinderen gelijk aan de slag met het maken van een fantasievoertuig op zwart papier. Na het maken van dit voertuig werd er een verhaal (door de leerlingen zelf) bij bedacht. Toen mocht er geoefend worden achter een echt doek. Tenslotte lieten de kinderen aan elkaar hun schimmenspel zien. Het was een leuke, leerzame ochtend die goed aansloeg bij het thema van de kinderboekenweek . Fijn dat Ellen het allemaal in goede banen kon leiden want wij hebben best een spannende doelgroep (SO en SBO) voor dit soort activiteiten.

Elly Wessel

Elly Wessel

Nexus

Actieve en interessante workshop

De kinderen waren erg betrokken bij de workshop mede door de poppenspeler. De workshop had een goede opbouw. Eerst hebben de kinderen hun voertuig gebouwd. Dit was voor ieder kind op zijn eigen niveau te maken. Na de pauze maakten de kinderen een schimmenspel met behulp van het gemaakte voertuig. De uitvoeringen van de gemaakte schimmenspellen was een feest! Een echte aanrader. Wim Schoorl, Invalleerkracht.

Thea Knop

Thea Knop

Liereland

Een hele gestructureerde en inspirerende les

Ellen zorgde ervoor dat de kinderen vanaf het begin geboeid waren. Er was een duidelijk voorbeeld en een duidelijke uitleg. De kinderen hebben enthousiast gewerkt aan hun schimmenspel en de resultaten waren fantastisch!

Larissa De Roos

Larissa De Roos

Koolvlet

Het was top!

Goede opbouw, veel interactie met de kinderen. Heel veel betrokkenheid van de kinderen met een geweldig resultaat.

Inge Beers

Inge Beers

Koolvlet

Het was goed voorbereid en sloot goed aan bij de belevingswereld van de kinderen

Zeer tevreden. communicatie was fijn, zowel voorafgaande als tijdens de workshop. Voor herhaling vatbaar!

Leon Detiger

Leon Detiger

Teun de Jager