Cultuurtje in de klas! - Inspiratiemiddag


Artiance centrum voor de Kunsten, CultuurPrimair en Cool kunst en cultuur organiseren op woensdag 8 november ‘Cultuurtje in de klas’. Een leerzame workshopmiddag in De Binding voor alle leerkrachten in het basisonderwijs uit Dijk & Waard, Bergen, Egmond, Schoorl en Alkmaar. Leer nieuwe tools, werkvormen en invalshoeken op het gebied van cultuuronderwijs, die je de volgende dag in jouw groep kunt toepassen! 

En kom in contact met andere leerkrachten uit de regio! De inschrijfkosten bedragen 30,- euro en wordt gefactureerd aan de scholen. 
Aanmelden kan vóór 18 oktober via het inschrijfformulier deze pagina.

Programma
14:30 uur - Ontvangst in De Binding
15:00 tot 15:45 uur - Workshopronde 1
15:50 tot 16:30 uur - Workshopronde 2
16:35 tot 17:25 uur - Workshopronde 3
17:30 tot 18:00 uur - Napraten met een hapje en drankje

Inspirerende workshops
Tijdens Cultuurtje in de klas worden er zes verschillende workshops gegeven. Als deelnemer van deze middag volg je er drie (geef je voorkeur aan op het inschrijfformulier). De onderwerpen van de workshops lopen uiteen van geschiedenis tot thematisch werken:

Workshop - De kunst van thematisch werken
Hoe koppel je kunstvakken als beeldend, muziek en drama aan de leerdoelen van andere vakken? Trainer en coach Mech Benjaminsen van Creëer en leer laat het zien tijdens deze workshop! Zij neemt je mee in het proces van vormgeven en hoe je de koppeling maakt met bijvoorbeeld Blink, IPC of je eigen thema's. De workshop is praktisch van aard, zodat je na 45 minuten met genoeg kennis en kunde kunt gaan toepassen in je eigen les.

Workshop - Kobranie Proeverij
Maak kennis met de Kobranie methode: een speelse, laagdrempelige en muzikale werkmethode die groepen improviserend laat samenspelen. Het is bruikbaar voor spelers van jong tot oud, met en zonder vaardigheden. In deze proeverij maak je op een actieve manier kennis met deze methode. Je maakt op improviserende wijze muziek, op een manier die iedereen kan! Deze tools kun je de volgende dag direct inzetten in de praktijk.

Workshop - Dans en rekenen

Tijdens deze dynamische workshop leer je dans te integreren met rekenen in de klas. Een dansante en muzikale aanpak kan voor sommige leerlingen namelijk helpen bij de ontwikkeling van getalbegrip. Petra Beers neemt je mee in deze werkwijze en geeft ook inzichten over de ervaring met het geven van vakoverstijgende danslessen binnen het primair onderwijs. Een muzikale, duurzame, persoonlijke, activerende workshop die meteen toepasbaar is in de praktijk.

Workshop - Portie geschiedenis in de klas
Tijdens deze workshop krijg je tools om erfgoed in de klas te bespreken. Workshopdocent Lars Boon werkt als historicus en museumdocent in het Rijksmuseum en het Scheepvaartmuseum. Hij brengt kunst en verhalen in de musea tot leven. In deze workshop deelt hij zijn ervaringen en biedt werkvormen aan die je meteen kan implementeren in de klas. Denk aan werkvormen op het gebied van tekenen, kijken, voelen en proeven. Het wordt een interactieve workshop waarin je vooral ook zelf aan de slag gaat.

Workshop - Digidoeners 
Digidoeners zijn lessen over digitale geletterdheid en digitaal burgerschap, die je zelf in de klas kunt geven. In deze workshop ga je zelf aan de slag met een digidoener en ervaar je hoe eenvoudig het is om zo'n les te geven, maar vooral ook hoe leuk de digidoeners zijn om te doen! Na afloop krijg je een mail met links naar digidoeners (voor onder-, midden- en bovenbouw), met hetzelfde thema als tijdens de workshop. Je kunt er dus gelijk mee aan de slag in je eigen klas! De workshop wordt gegeven door Ester Stoelinga.

Workshop - Chillen met kunst
Deze workshop combineert aandacht oefeningen met het beschouwen van kunst. Uit het onderwijs komen signalen dat kinderen vaak 'aan' staan, onrustig zijn en vaak zijn afgeleid. Ook vraagt de huidige beeldcultuur om visuele geletterdheid. Tijdens deze workshop leer je vaardigheden om over kunst te praten en samen met de leerlingen op een andere manier naar kunst te gaan kijken. De verschillende werkvormen die aan bod komen, zijn in te zetten voor meerdere doelen: meer rust in de klas, introductie voor een Wereldoriëntatie les, de start van een creatief proces in elke discipline, de start van een gesprek over actualiteiten door naar relevante kunst te kijken.

Inschrijven Cultuurtje in de klas - woensdag 8 november 2023