Parels van Het Sterkenhuis

Interesse? Neem contact op of login
Parels van Het Sterkenhuis
Kranenburgh
Aanbieder
Kranenburgh
Uitvoerder
Museum Kranenburgh
Disciplines
Cultureel Erfgoed
Leerjaar
6 / 7 / 8
Gemeenten
Alle gemeenten
Soort activiteit
Projectmatig / Tentoonstelling / Workshop

Omschrijving

1 Mevrouw Van Reenen ontvangt in oud kostuum

De klas wordt in de prachtige stijlkamer van het Sterkenhuis ontvangen door mevrouw Van Reenen. Zij richtte ooit als burgemeestersvrouw dit historische museum van Bergen op. Ze is in kostuum en vertelt dat ze gek is op haar ‘pareltjes van vroeger’: mooie voorwerpen, kaarten en afbeeldingen uit het verleden van Bergen. Er was een eeuw geleden nog geen gebouw om ze te bewaren
en tentoon te stellen. Gelukkig vond zij deze oude boerderij en liet die, in samenwerking met Jacob Sterken, tot museum verbouwen: Het Sterkenhuis.


2 Wisselprogramma in vier groepjes: Wat vertellen voorwerpenvan vroeger ons?

A Voorwerpen en museum

In de Stijlkamer laat mevrouw Van Reenen oude gebruiksvoorwerpen en andere bijzondere voorwerpen en afbeeldingen zien en vraagt zich met de kinderen af: Waar werd dit voorwerp voor gebruikt? Waarom heb ik het in dit museum laten zetten? Met welk modern voorwerp kun je het vergelijken?

B Registreren en beschrijven

In de Voorkamer doet het groepje ervaring op in het beschrijven en officieel registreren van voorwerpen. Er zijn heel oude voorwerpen bij, die archeologen opgegraven hebben uit de bodem van Bergen, maar ook antieke Bergense hoedjes en kledingstukken.

C Vastpakken en inleven

Het derde groepje neemt de trap naar de eerste verdieping. Hoe voelt het om zo’n heel oud geweer uit 1799 in handen te hebben? Hoe zwaar weegt een echte kogel uit die tijd, de tijd van de inval van Russen en Engelsen in ons land. Doel was toen om ons te bevrijden van de Fransen, maar dat mislukte jammerlijk. De gids laat aan de hand van voorwerpen, afbeeldingen en de maquette met soldaatjes, kanonnen en paarden de veldslagen in en rond Bergen herbeleven.

D Meten en weten, het gebouw als museumobject

Het vierde groepje gaat met een gids naar buiten. Ook het Sterkenhuis zelf is immers een soort museumobject, een parel van mevrouw Van Reenen. Met behulp van een Werkkaart ontdekken ze wat het Sterkenhuis eerst was, of het altijd al zo groot geweest is, hoe het er vroeger uitzag en waarom dat veranderd is. (bij slecht weer onderzoeken de kinderen objecten in de boerenkeuken)

De groepjes rouleren telkens. Elk kind doorloopt het hele programma.

3 Afscheid van mevrouw Van Reenen

Na dit wisselprogramma neemt de klas afscheid van mevrouw Van Reenen. Ze heeft nog wel een vraag aan deze kinderen van de moderne tijd: Willen jullie bij oma of opa of misschien in je eigen huis een oud voorwerp zoeken, het verhaal erbij opsporen en dan zelf een museumpje op je eigen school inrichten? Ik heb nog wel een museumvitrine voor jullie. Dan kom graag zelf in kostuum jullie ‘pareltjes van vroeger’ bekijken!

4 Eigen tentoonstelling en mevrouw Van Reenen opschool (optioneel)

De leerkracht kan kiezen voor een eigen vervolgprogramma op school met een bruikleenvitrine van het museum. De kinderen nemen conform de vraag van mevrouw Van Reenen oude voorwerpen en afbeeldingen uit huiselijke of familiekring mee naar school. In de bruikleenvitrine worden die museaal uitgestald en van tekstbordjes voorzien.

Vervolgens nodigt de klas Mevrouw Van Reenen uit om samen met haar deskundigen de tentoonstelling te komen bekijken. Dat doet ze graag, benieuwd als zij is naar de eigen historische ‘parels’ van de kinderen. Bovendien wil ze graag inspecteren hoe de leerlingen als museummedewerkers hebben gewerkt.

Leerdoel

De leerlingen leren over het leven van honderd jaar geleden. Ze leren wat een museum is en doet. Ze leren zelf voorwerpen te selecteren die belangrijk zijn om te bewaren. Ten slotte leren ze zelf voorwerpen te bekijken en te beschrijven.

Eigenschappen

Onderwijstype
PO
Duur
2 uur
Min aantal leerlingen
10
Max aantal leerlingen
32
Min aantal groepen
1
Max aantal groepen
3
Locatie
Locatie aanbieder Het programma vindt plaats in Museum het Sterkenhuis, in het centrum van Bergen.

Kosten

Basis prijs Alle gemeenten (p.g.)
€ 79,00

Beschikbaarheid 2017/2018

  • Periode(s)
  • Van 3 oktober 2017 tot 5 oktober 2017

Beschikbaarheid 2018/2019

  • Niet beschikbaar

Kenmerken

Disciplines
Cultureel Erfgoed
Kerndoelen
2 / 51 / 52
21ste eeuwse vaardigheden
Samenwerken / Culturele en sociale vaardigheden
Stichting Leerplan Ontwikkeling
Waarnemen / Onderzoeken
Cultuur in de spiegel
Medium
Voorwerpen / Grafische tekens
Vaardigheden
Waarnemen / Analyseren