Victorie! Het beleg van Alkmaar in 1573

Interesse? Neem contact op of login
Victorie! Het beleg van Alkmaar in 1573
Stedelijk Museum Alkmaar
Aanbieder
Stedelijk Museum Alkmaar
Uitvoerder
-
Disciplines
Cultureel Erfgoed
Leerjaar
6 / 7 / 8
Gemeenten
Alle gemeenten
Soort activiteit
Projectmatig / Tentoonstelling

Omschrijving

In de klas stellen vier mysterieuze figuren zich voor. Wie zijn dit? Deze hoofdrolspelers van de Nederlandse Opstand nemen de leerlingen tijdens drie voorbereidende lessen mee terug in de tijd. Tot aan de zomer van 1573. Dan staat Alkmaar iets te wachten …

In het museum beleven leerlingen de Spaanse belegering van dag tot dag door de ogen van geus Jacob, boer Dirk, stedeling Cornelia en soldaat Juan. Het wordt duidelijk voor welke keuzes en dilemma’s de Alkmaarders stonden in de zomer van 1573: aansluiten bij de opstand van Willem van Oranje of gehoorzamen aan de Spaanse landheer Filips II?

Victorie! is een lesstofvervangend programma.

Met drie voorbereidende lessen, een museumles en een verwerkingsles behandelt de klas het hele tijdvak Ontdekkers en Hervormers –Nederlandse Opstand.


Leerdoel

Leerlingen leren over de Nederlandse Opstand en over de Alkmaarse situatie. Met drie voorbereidende lessen, een museumles en een verwerkingsles behandelt de klas het hele tijdvak Ontdekkers en Hervormers –Nederlandse Opstand.

Eigenschappen

Onderwijstype
PO
Duur
60 minuten
Locatie
Locatie aanbieder In verband met maatregelen rondom COVID-19, plannen wij de schoolbezoeken het liefst voor opening in (voor 11 uur). De klas heeft dan het hele museum voor zichzelf.
Lesmateriaal
Ja

Kosten

Basis prijs Alle gemeenten (p.g.)
€ 75,00

Beschikbaarheid 2020/2021

  • Hele schooljaar

Beschikbaarheid 2021/2022

  • Hele schooljaar

Kenmerken

Disciplines
Cultureel Erfgoed
Kerndoelen
36 / 37 / 40
21ste eeuwse vaardigheden
Kritisch denken / Culturele en sociale vaardigheden
Stichting Leerplan Ontwikkeling
Onderzoeken / Evalueren
Cultuur in de spiegel
Onderwerp
Nederlandse opstand 80 jarige oorlog
Vaardigheden
Verbeelden / Analyseren

Waarderingen

Gemiddelde na 3 waarderingen

Informatief maar weinig interactief

De klas werd in twee groepen. De ene klas ging mee met een persoon en de andere groep. We werden rondgeleid. Op bepaalde plekken kregen we uitleg over de historie en soms was er een filmpje te zien. Ik merkte aan de leerlingen dat ze gematigd geboeid waren. In het verleden hebben we dit als school gedaan en toen deden de leerlingen ook echt een soort quiz/speurtocht. Nu was het vooral luisteren. Dat vind ik jammer. De kunst en geschiedenis sloot wel helemaal aan bij het thema van de school, dus dat was mooi. Ook kregen we een prima uitleg van de begeleiders.

Beleg van alkmaar

Het was erg interactief. De kinderen waren betrokken. De voorbereidingslessen kwamen alleen wat kort voor het bezoek aan bij onze school, waardoor het lastig was de kinderen goed voor te bereiden.

Rozemarijn de Nijs

Rozemarijn de Nijs

Vlieger

Onderzoekend en actief

De leerlingen gaan als een persoon uit de tijd van de Spaanse oorlog op onderzoek uit naar wat er allemaal gebeurt is in en rond Alkmaar. De kinderen hebben een boekje met pittige onderzoeksvragen (hulp is wel gewenst). Ook kan je van te voren lessen in de klas doen die als voorbereiding op het museumbezoek dienen. De voorbereidende lessen zijn zeer aantrekkelijk. Alle kinderen waren nieuwsgierig geworden na deze lessen.

Bianca Cristofoli

Bianca Cristofoli

De Kennemerpoort