Zo ben ik in beeld

Interesse? Neem contact op of login
Zo ben ik in beeld
Kranenburgh
Aanbieder
Kranenburgh
Uitvoerder
Ton Voermans
Disciplines
Beeldend / Cultureel Erfgoed
Leerjaar
5 / 6 / 7 / 8
Gemeenten
Alle gemeenten
Soort activiteit
Workshop

Omschrijving

In een tijd van selfies en snapshots maken kinderen van alles en iedereen supersnel foto's. In deze workshop nemen kinderen de tijd om na te denken over een portretfoto waarin ze laten zien wie ze zijn. Hierbij is er een samenhang tussen taal, beeld en de geschiedenis van de portretfotografie.

Voorbereiding
De kinderen nemen een voorwerp van thuis mee dat voor hen speciaal is. In de klas vertellen de leerlingen elkaar het verhaal achter het voorwerp. De leerlingen maken kennis met verschillende beroemde portretfoto's uit heden en verleden. Deze foto's worden bekeken en besproken aan de hand van de beeldelementen compositie,houding en het verhaal dat met de foto verteld wordt.

De leerlingen denken na over een eigen fotoportret, waar ze samen met het meegebrachte voorwerp op vastgelegd worden. Hierbij is het belangrijk welk verhaal de foto over zichzelf vertelt en hoe ze compositie en houding hiervoor inzetten. De leerlingen maken een schets van de foto die ze in gedachten hebben.

Fotoworkshop
Samen met een echte fotograaf maken de leerlingen van elkaar de voorbereide portretfoto. De leerlingen schrijven een onderschrift bij hun foto, waarin ze vertellen over het verhaal en hoe de beeldelementen dit verhaal versterkt. De leerlingen reflecteren op de foto's van zichzelf en elkaar. De portretten worden gepubliceerd in de schoolkrant of in een kleine presentatie of tentoonstelling op school.


Leerdoel

Leerlingen worden zich ervan bewust dat een foto een verhaal vertelt. Leerlingen kennen de betekenis van de begrippen compositie en houding en leren naar portretfoto’s kijken aan de hand van deze beeldelementen. Leerlingen worden zich bewust van de relatie tussen de beeldelementen compositie en houding en het verhaal dat een portretfoto vertelt. Leerlingen leren te reflecteren op elkaars werk.

Eigenschappen

Onderwijstype
PO en SO
Duur
2 uur
Min aantal leerlingen
10
Max aantal leerlingen
32
Locatie
Op school of in Museum Kranenburgh
Lesmateriaal
Ja

Kosten

Basis prijs Alle gemeenten (p.g.)
€ 109,00

Beschikbaarheid 2017/2018

  • Hele schooljaar

Beschikbaarheid 2018/2019

  • Hele schooljaar

Kenmerken

Disciplines
Beeldend / Cultureel Erfgoed
Kerndoelen
2 / 54 / 55
21ste eeuwse vaardigheden
Creatief denken / Communiceren
Stichting Leerplan Ontwikkeling
Waarnemen / Uitvoeren
Cultuur in de spiegel
Onderwerp
Portretfotografie
Medium
Lichaam / Grafische tekens
Vaardigheden
Waarnemen / Conceptualiseren