Braziliaans Samba Percussie-Orkest

Interesse? Neem contact op of login
Braziliaans Samba Percussie-Orkest
Samba Salad
Aanbieder
Samba Salad
Uitvoerder
-
Disciplines
Muziek
Leerjaar
6 / 7 / 8
Gemeenten
Alle gemeenten
Soort activiteit
Workshop

Omschrijving

Wie kent hem niet de inmiddels beroemde 'Bloemkool Samba' van Samba Salad. Zie ook het grappige YouTube filmpje. Deze als grap bedoelde a capella samba bleek een zeer succesvolle methodiek om de Braziliaanse Samba aan te leren en wordt inmiddels gebruikt door heel veel muziekdocenten in Nederland.

Na een amusante, leerzame maar korte uiteenzetting over de geschiedenis en ontwikkeling van de (Afro) Zuid- Amerikaanse muziek worden swingende samba ritmen op percussie-instrumenten gespeeld, variërend van grote trommels tot kleine handinstrumenten met stokken.

De twee docenten Herman Link & Rita Iny van Samba Salad werken met eenvoudige ritmestructuren van de samba. Iedere deelnemer krijgt een percussie-instrument te bespelen. De deelnemers zijn verdeelt over vijf groepen instrumenten, te weten: de surdo (grote bastrommel), tambourim (kleine handtrommel met stok), ago-go (tweetonige bel), ganza (shaker) en de timba (lange grote trommels, vergelijkbaar met de Djembé)

Per instrument wordt een basisritme aangeleerd; elke groep speelt haar partij en zorgt dat die past in de 'groove'. Met de grote bastrommel (surdo) als het kloppend hart van de muziek, worden door de andere percussie-instrumenten de ritmen gestapeld tot een swingend geheel.

Het samenspelen is meer dan alleen een leuke groepsactiviteit om te ontspannen. Deelnemers vormen een muzikaal team en zetten een groot ritmisch spektakel neer. Ontdek de kracht van samen muziek maken!

Leerdoel

Samenwerken als orkest, aanleren van eenvoudige speltechnieken voor meerdere slaginstrumenten. Ontdekking van eigen muzikale talenten en een kennismaking met wereldse ritmes en - muziekstijlen.

Eigenschappen

Onderwijstype
PO
Duur
70 minuten
Min aantal leerlingen
15
Max aantal leerlingen
30
Min aantal groepen
1
Max aantal groepen
3
Locatie
Speellokaal Schone en lege ruimte is gewenst. Let op aangrenzende klaslokalen kunnen enige overlast ervaren.
Lesmateriaal
Ja

Kosten

Basis prijs Alle gemeenten (p.g.)
€ 250,00

Ontvang 20% korting!

Bij een bestelling van 2 of meer groepen

Beschikbaarheid 2023/2024

  • Hele schooljaar

Beschikbaarheid 2024/2025

  • Hele schooljaar

Kenmerken

Disciplines
Muziek
Kerndoelen
54 / 55 / 56
21ste eeuwse vaardigheden
Creatief denken / Samenwerken
Stichting Leerplan Ontwikkeling
Onderzoeken / Uitvoeren
Cultuur in de spiegel
Onderwerp
percussie orkest
Medium
Lichaam / Voorwerpen
Vaardigheden
Verbeelden / Conceptualiseren

Waarderingen

Gemiddelde na 2 waarderingen

Swingende workshop

Super leuke workshop. Alle kinderen spelen uiteindelijk op een instrument. Eerst een beetje theorie over de geschiedenis. Kinderen vonden het erg leuk. Van te voren een filmpje bekeken en ze hadden ingeschat dat het te moeilijk voor ze zou zijn en achteraf waren ze verbaasd hoe goed ze konden spelen met behulp van ezelsbruggetjes.

Genoten.

Samba Salad maakt de kinderen enthousiast. De kinderen leerden over de oorsprong van de samba en leerden muziekinstrumenten herkennen en benoemen uit Zuid Amerika. Ze leerden sambaritmes te spelen. Mooi om te zien hoe de kinderen hun talenten ontdekken. En merken dat ze samen een eindresultaat konden spelen . In een korte tijd werd er veel geleerd en en bereikt. De kinderen hebben het erg leuk gevonden. De leerlingen