Hoorspel Radio Afrika - workshop / voorstelling met de klas

Interesse? Neem contact op of login
Hoorspel Radio Afrika - workshop / voorstelling met de klas
Samba Salad
Aanbieder
Samba Salad
Uitvoerder
-
Disciplines
Muziek / Literatuur / Theater
Leerjaar
3 / 4 / 5 / 6
Gemeenten
Alle gemeenten
Soort activiteit
Voorstelling / Workshop

Omschrijving

Samen met de kinderen maken Rita en Herman van Samba Salad een hilarisch en muzikaal hoorspel voor "de radio". Een leerzaam muziektheaterspel met actie, reactie, humor, spanning en veel dynamiek. Een speelse kennismaking met uitheemse muziekinstrumenten maar ook over de rol van muziek en geluidseffecten in theater of film. Met dit 'radioprogramma' geven de beide spelers/workshopleiders inzichten in het ritme, de muziek en -instrumenten uit Afrika.

Een combinatie van workshop en vertelvoorstelling. Een interactief programma dat als voorbeeld kan doen volgen. De leerlingen vervullen de rol van het radio-orkest die het spannende en grappige verhaal ondersteunen. Met muziekinstrumenten en andere geluid makende vondsten:

o.a. de berimbau, balofoon, sheckére, talking drum, kalimba's, guicka, kokosnoten, koenagels, sheckéres, vibraslaps en djembé. Elke kind krijgt 2 tot 3 instrumenten te bespelen of een andere opdracht om de vertellers te begeleiden. Alvorens zij de instrumenten krijgen, vertellen de acterende muzikanten op speelse en associatieve wijze over;

-de basis van maat en melodie,
-de verschillende functies van muziek in oude culturen, de vindingrijkheid van mensen (hoe werden instrumenten uitgevonden),
-het samenwerken in een orkest
-de rol van muziek in radio, tv, film en theater en de associaties die bepaalde instrumenten oproepen. (spanning, griezelig, romantische etc.)

Het orkest krijgt langzamerhand gestalte en krijgen de kinderen gaandeweg meer instrumenten aangereikt en leren behalve deze te bespelen ook wat hun rol in het verhaal is. Een Afrikaanse liedje en ritme wordt aangeleerd en afspraken gemaakt over stilte en dynamiek.

Tijdens het vertellen en spelen van dit Afrikaanse verhaal krijgt het orkest kleine aanwijzingen van Herman & Rita, die afwisselend de rol van verteller en dirigent op zich nemen. Zij rekenen hierbij echter wel op de oplettendheid en creatieve (spontane) impulsen van het orkest. Onbedoelde fouten van het orkest worden spontaan geïntegreerd en zorgen voor nog meer hilariteit. Af en toe gaan enkele kinderen zo in het verhaal op dat ze hun eigen rol vergeten. Maar de vuistregel blijft; de radioluisteraars mogen van al deze improvisaties niets merken.

Stimuleert de fantasie en het muziekgevoel van de kinderen en geeft leerkrachten nieuwe inspiratie voor eigen initiatieven op dit gebied. Dit programma is al ruim 10 jaar een groot succes op de basisschool.

Leerdoel

De kinderen leren een hoorspel orkest te vormen en tegelijk maken ze kennis met uitheemse (voornamelijk Afrikaanse) en vreemde muziekinstrumenten, en leren over de invloed van muziek in film en theater.

Eigenschappen

Onderwijstype
PO en SO
Duur
Workshop 55 minuten en de presentatie 20 minuten.
Min aantal leerlingen
15
Max aantal leerlingen
30
Min aantal groepen
1
Max aantal groepen
3
Locatie
Speellokaal Lege ruimte en schone vloer gewenst.
Lesmateriaal
Ja

Kosten

Basis prijs Alle gemeenten (p.g.)
€ 360,00

Ontvang 20% korting!

Bij een bestelling van 2 of meer groepen

Beschikbaarheid 2022/2023

  • Hele schooljaar

Beschikbaarheid 2023/2024

  • Hele schooljaar

Kenmerken

Disciplines
Muziek / Literatuur / Theater
Kerndoelen
54 / 55 / 56
21ste eeuwse vaardigheden
Creatief denken / Samenwerken
Stichting Leerplan Ontwikkeling
Onderzoeken / Uitvoeren
Cultuur in de spiegel
Onderwerp
Interactief hoorspel
Medium
Lichaam / Voorwerpen
Vaardigheden
Verbeelden / Conceptualiseren

Afbeeldingen