De Theaterfabriek - Unieke Zaken (let op: speelt op locatie)

Interesse? Neem contact op of login
De Theaterfabriek - Unieke Zaken (let op: speelt op locatie)
Gezamenlijk project
Aanbieder
TAQA Theater De Vest / Unieke Zaken
Uitvoerder
-
Disciplines
Cultureel Erfgoed / Theater
Leerjaar
4 / 5 / 6 / 7 / 8
Gemeente
Alkmaar
Soort activiteit
Voorstelling

Omschrijving

Jeugdtheatergezelschap Unieke Zaken heeft in de periode 1990-2022 bijna vijfduizend optredens gegeven en speelt met De Theaterfabriek haar laatste productie. Na afloop waren er altijd vragen: Hoe lang hebben jullie aan de voorstelling gewerkt? Hoe komen jullie op het idee? Maken jullie alles zelf? Hoe kan alles bewegen? Hoe kunnen jullie je zo snel omkleden? Verzinnen jullie alles zelf?

Deze vragen zijn het vertrekpunt voor De Theaterfabriek, een voorstelling over het maken van een voorstelling en tevens de laatste reguliere productie van Unieke Zaken. Deze productie wordt in het eigen pand (de theaterfabriek) van Unieke Zaken in Alkmaar gespeeld.


Na binnenkomst nemen de leerlingen plaats op een kleine rijdende tribune. Die brengt de leerlingen op allerlei plekken: de decorwerkplaats, de repetitieruimte, de vergaderruimte en nog veel meer. Op iedere plek zien de leerlingen hoe (op theatrale wijze) aan de verschillende onderdelen van een productie wordt gewerkt, hoe de medewerkers alles uit de kast halen om er een succes van te maken en welke vreemde misverstanden en grappige, ontregelende situaties daarbij ontstaan. Dit kijkje achter de schermen eindigt met het spelen van de voorstelling waaraan is gewerkt. En ook dat gaat vanzelfsprekend op ongewone wijze.


Met De Theaterfabriek laat Unieke Zaken zien dat het maken van een theaterproductie een avontuur is, waarbij de liefde voor theater wordt aangewakkerd en de nieuwsgierigheid wordt geprikkeld. Het theater is een inspirerende, niet-alledaagse plek om te werken. Unieke Zaken wil laten zien dat ambachtelijkheid belangrijk is, dat hard werken ook een talent is en dat creativiteit samen gaat met vallen en opstaan...


Unieke Zaken speelt slechts honderd voorstellingen, die per groep worden gespeeld (exclusiviteit is dus gegarandeerd).


Een samenwerking tussen Unieke Zaken, TAQA Theater De Vest en Cool kunst en cultuur.

Eigenschappen

Onderwijstype
PO
Max aantal leerlingen
30
Max aantal groepen
1
Locatie
Locatie aanbieder De voorstelling speelt in de theaterfabriek van Unieke Zaken in Alkmaar
Lesmateriaal
Ja
Aanbieder
TAQA Theater De Vest
Mede aanbieder
Unieke Zaken

Kosten

Basis prijs Alkmaar (p.p.)
€ 4,00

Beschikbaarheid 2022/2023

  • Periode(s)
  • Van 26 september 2022 tot 2 december 2022

Beschikbaarheid 2023/2024

  • Niet beschikbaar

Kenmerken

Disciplines
Cultureel Erfgoed / Theater
Kerndoelen
54 / 55 / 56
21ste eeuwse vaardigheden
Culturele en sociale vaardigheden
Stichting Leerplan Ontwikkeling
Waarnemen
Cultuur in de spiegel
Onderwerp
Theater / Ambachten / Vakmanschap
Medium
Lichaam / Taal
Vaardigheden
Waarnemen / Analyseren

Waarderingen

Gemiddelde na 12 waarderingen

Wat een geweldige laatste voorstelling!!

Echt een prachtige voorstelling. De rijdende tribune werkte heel goed en de kinderen waren geboeid van begin tot eind. En wat een mooie ontroerende extra laag zat er in omdat de twee spelers van Unieke Zaken afscheid namen. De kinderen konden heel goed navertellen wat er allemaal komt kijken bij het maken van een productie! Dikke 10!!

Anneke Bakker

Anneke Bakker

De Fontein

Fantastisch

Wat een fantastische voorstelling! Wij hebben erg genoten van de variatie in de voorstelling! De kinderen wilden er nog een keer naar toe.

Ina Kaandorp-Laan

Ina Kaandorp-Laan

Kompas

Humoristisch

Ik heb alleen maar tops!!! Er was humor, er was verandering in verplaatsing toneel.. kort om: een geweldige voorstelling!!! Zonde dat ze gaan stoppen.

Ina Kaandorp-Laan

Ina Kaandorp-Laan

Kompas

Top!

Top is: het was fantastisch! Wat hebben we genoten van de voorstelling. Een speelgroep jong en oud. Een toneelstuk met dans, muziek, kleur, beweging, stoom. Ik vond het heel goed gedaan. Zelfs ouders hoorde ik grinniken. Heel origineel, verschillende speelvelden.

Ina Kaandorp-Laan

Ina Kaandorp-Laan

Kompas

Geweldig!

De kinderen, ouders en leerkrachten vonden het in één woord GEWELDIG

Ina Kaandorp-Laan

Ina Kaandorp-Laan

Kompas

Fantastisch!

Op heel unieke wijze worden de leerlingen meegenomen in het maken van een theaterstuk. Heel tof is dat je steeds met een rijdende tribune in een nieuw decor terechtkomt, waar je dan de volgende scene te zien krijgt. Er wordt tevens ongemerkt aandacht besteedt aan woordenschat.

Ellis Kee

Ellis Kee

De Fontein

Geweldige show

De voorstelling van De Theaterfabriek - Unieke Zaken was een geweldige voorstelling voor jong en oud!

Kevin Jadoul

Kevin Jadoul

De Kennemerpoort

Super leuke voorstelling!

Bedankt voor de super leuke middag! Het stuk was erg leuk en er zaten veel verrassingen in zoals de verrijdbare tribune en musical achtig gedeelte. We hebben allemaal genoten en hard gelachen!

Rosetta van der Kroft

Rosetta van der Kroft

De Kennemerpoort

unieke zaken

De kinderen vonden het ontzettend leuk. Van het begin tot einde zeer geboeid. Knap hoe je een voorstelling kunt maken die leuk is voor groep 3 t/m 8.

Sylvia Kamstra

Sylvia Kamstra

Zandloper

De Theaterfabriek

Hartstikke mooi in beeld gebracht hoe het maken van theater in elkaar zit. Een aanrader!

Paul Verhaar

Paul Verhaar

Vroonermeerschool

"The shit"

In straattaal: de kinderen vonden het echt The Shit! Supertoffe voorstelling. Elke groep van onze school is enthousiast terug gekomen van de voorstelling. Precies wat we nodig hebben om onze eigen eindvoorstelling te kunnen maken. Dank dank.

Wat een fijne, interactieve voorstelling!

Wij hebben ontzettend genoten van de voorstelling. Het bewegend podium was een verrassing. Het was een mooie manier om kinderen iets te leren over hoe een theatervoorstelling tot stand komt. De scenes waren qua tijd precies goed voor de concentratie van de kinderen. Er was voldoende afwisseling tussen spanning, humor en een serieuze toon. De kinderen en de begeleiders hebben genoten!

Nicky Schönfeld

Nicky Schönfeld

Piramide