De Gouden Koets - Urban Myth **UITVERKOCHT**

Interesse? Neem contact op of login
De Gouden Koets - Urban Myth **UITVERKOCHT**
Cool kunst en cultuur
Aanbieder
Cool kunst en cultuur
Uitvoerder
-
Disciplines
Cultureel Erfgoed / Muziek / Theater
Leerjaar
6 / 7 / 8
Gemeenten
Alle gemeenten
Soort activiteit
Voorstelling

Omschrijving

Wat geef je een prinses die alles al heeft? Prinses Wilhelmina (Birgit Schuurman) wordt op haar 18e tot Koningin der Nederlanden gekroond. De Amsterdammers geven haar een Gouden Koets cadeau. Maar... de prinses vindt al dat goud zó vreselijk ouderwets. Op de dag van haar kroning rijdt ze liever in een moderne Crème Calèche koets door de stad. Iedereen komt kijken, ook Kwadjo.

Kwadjo (Urvin Monte) is een gewone jongen. Nou ja, dat vindt hij zelf. Maar niet lang geleden kwamen er veel meer mensen naar hém kijken en wijzen dan naar prinses Wilhelmina. Samen met andere mensen uit Suriname werd hij tentoongesteld in 1883 in het Nederlandse koloniale paviljoen van de Wereldtentoonstelling in Amsterdam. Nu woont hij niet meer in een tentoonstelling. Toch kijkt iedereen nog naar hem en soms wijzen ze hem na.

Op een dag ontmoeten Kwadjo en kroonprinses Wilhelmina elkaar, in het Paleis voor Volksvlijt, waar de Gouden Koets staat. Op de linkerzijde staat een schildering met tussen de zwarte mensen, een jongetje, hij lijkt op Kwadjo. Op een troon zit een witte, jonge vrouw, ze lijkt op Wilhelmina. Kwadjo vraagt de kroonprinses: 'Waarom word jij koningin van plekken ver weg waar je nog nooit geweest bent?' Wilhelmina weet niet wat ze van al Kwadjo's vragen moet denken. Ze raakt overvallen door twijfels. Toch is een ding zeker, Wilhelmina wordt koningin.

Wilhelmina en Kwadjo komen uit totaal andere werelden. Ze beleven De Gouden Koets en de kroning op een heel andere manier. De kinderen maken kennis met beide perspectieven en de notie dat er een andere kant aan een verhaal kan zitten, ook wanneer je je daar zelf niet zo bewust van bent.

De geschiedenis is geschreven, die kun je niet veranderen. Maar de toekomst wel. Als je maar durft.

Van de makers van de voorstelling Martin Luther King, bekroond met de Gouden Krekel 2019 voor beste jeugdtheaterproductie.

In samenwerking met het Amsterdam Museum, waar de Gouden Koets in 2021 tentoongesteld wordt, is een uitgebreide lesbrief ontwikkeld over de voorstelling. Tip: combineer een bezoek aan de voorstelling met een bezoek aan het Amsterdam Museum!

Eigenschappen

Onderwijstype
PO en SO
Duur
60 minuten
Locatie
Theater De voorstelling speelt bij Cool kunst en cultuur.
Lesmateriaal
Ja

Kosten

Basis prijs Alle gemeenten (p.p.)
€ 5,50
Basis prijs Alkmaar (p.p.)
€ 5,50
Basis prijs Heerhugowaard (p.p.)
€ 5,00
Basis prijs Bergen (p.p.)
€ 5,50
Basis prijs Alkmaar-Schermer (p.p.)
€ 5,50
Basis prijs Alkmaar-Graft-De Rijp (p.p.)
€ 5,50
Basis prijs Langedijk (p.p.)
€ 5,00

Beschikbaarheid 2021/2022

  • Datum(s)
  • 8 november 2021

Beschikbaarheid 2022/2023

  • Niet beschikbaar

Kenmerken

Disciplines
Cultureel Erfgoed / Muziek / Theater
Kerndoelen
54 / 55 / 56
21ste eeuwse vaardigheden
Kritisch denken / Culturele en sociale vaardigheden
Stichting Leerplan Ontwikkeling
Waarnemen
Cultuur in de spiegel
Onderwerp
Identiteit / Voor jezelf opkomen / Verbinding
Medium
Lichaam / Taal
Vaardigheden
Waarnemen / Verbeelden

Afbeeldingen