En garde! Reis mee Tycho Brahe door het heelal, door de sterren en...door de tijd

Interesse? Neem contact op of login
En garde! Reis mee Tycho Brahe door het heelal, door de sterren en...door de tijd
Gezamenlijk project
Aanbieder
Willewete / KEETmeester
Uitvoerder
Charlotte De Lannee de Betrancourt
Disciplines
Literatuur / Multimedia / Theater
Leerjaar
6 / 7 / 8
Gemeenten
Alle gemeenten
Soort activiteit
Dagactiviteit / Projectmatig

Omschrijving

Ben je avontuurlijk aangelegd en vind je het belangrijk om de nieuwsgierigheid van je leerlingen te prikkelen, dan is het programma En garde! voor jou geschikt. Er zijn drie varianten beschikbaar:

1. Ga met je klas op excursie naar het Willewete Educatief Centrum. Dit is een dagvullend programma en vormt een afgerond geheel.

2. Voer met je klas het project uit waar je enkele weken tot enkele maanden mee bezig kunt zijn. Ga als apotheose van het project op excursie naar het Willewete Educatief Centrum.

3. Leer samen met je leerlingen van het project. Voer met je klas het project uit, waar je enkele weken tot enkele maanden mee bezig kunt zijn. Ga als apotheose van het project met je klas op excursie naar het Willewete Educatief Centrum. En laat je zelf van bijscholen op het gebied van educatief ontwerp, waarbij het verhaal als vertrekpunt genomen wordt (zie ook het aanbod Nascholing).

Het project is gebaseerd op het boek En garde! Van Peter Nys. Vanuit dit verhaal wordt de nieuwsgierigheid van jou en van je leerlingen geprikkeld, waardoor jullie steeds meer willen weten. Zodra je het project boekt, ontvang je van ons de eerste prikkelende boodschap en begint de ontdekkingsreis met je kinderen. Jij bouwt samen met je klas en de team van Willewete het project verder uit. Hoe intensief je er aan wilt werken, ligt aan jou!

De excursie naar het Willewete Educatief Centrum is een programma van een hele dag. Zodra de kinderen bij ons binnenkomen, stappen zij direct met meesterverteller Wim van Bokhorst verder in het verhaal rondom Tycho Brahe. Vanuit de Willewete-filosofie hebben jullie mogelijk al weken aan het project gewerkt en deze dag vormt de knallende afsluiting. Vanuit het verhaal leggen we verbinding tussen taal en wetenschap, tussen overtuiging en geloof, tussen feit en fictie, tussen oude en nieuwe media. Het programma stoelt op de uitgangspunten van onderzoekend en vakoverstijgend leren. Het verhaal is het startpunt dat de intrinsieke motivatie van kinderen vergroot. De kern van dit verhaal ligt in de astronomie, in botsende wereldbeelden, zwaardvechten en tijdreizen.

Leerdoel

De leerlingen gaan op ontdekkingstocht vanuit het verhaal over de astronoom Tycho Brahe. De leerlingen leren over zijn belangrijke wetenschappelijke ontdekkingen die in de 16 eeuw botsingen veroorzaakten tussen verschillende wereldbeelden. Daarnaast leren de leerlingen over astronomie en over zwaardvechten, over schilden en over hoe je jezelf met woorden kunt verdedigen. Via verbindingen tussen verschillende vakgebieden dagen we de leerlingen uit om kritische vragen te stellen bij hun eigen gevonden antwoorden.

Eigenschappen

Onderwijstype
PO en SO
Duur
1 dag (of enkele weken)
Locatie
Locatie aanbieder Willewete is gevestigd in Het Hooge Huys, het kloppende hart in cultureel Alkmaar. Een historische gebouw dat direct verhalen ademt, zodra je binnenstapt. Het Hooge Huys bevindt zich naast de Grote Kerk, op de hoek Langestraat-Sint Laurensstraat.
Lesmateriaal
Ja
Aanbieder
Willewete
Mede aanbieder
KEETmeester

Kosten

Basis prijs Alle gemeenten (p.p.)
€ 6,00

Beschikbaarheid 2022/2023

  • Hele schooljaar

Kenmerken

Disciplines
Literatuur / Multimedia / Theater
Kerndoelen
51 / 54 / 55
21ste eeuwse vaardigheden
Creatief denken / Communiceren
Stichting Leerplan Ontwikkeling
Onderzoeken / Evalueren
Cultuur in de spiegel
Onderwerp
astronomie/wetenschap/verhalen/onderzoekend leren
Medium
Voorwerpen / Taal
Vaardigheden
Verbeelden / Analyseren

Afbeeldingen