Museum op School

Interesse? Neem contact op of login
Museum op School
Stedelijk Museum Alkmaar
Aanbieder
Stedelijk Museum Alkmaar
Uitvoerder
-
Disciplines
Beeldend / Cultureel Erfgoed / Theater
Leerjaar
1 / 2 / 3 / 4 / 5 / 6 / 7 / 8
Gemeente
Alkmaar
Soort activiteit
Leskist / Schoolbreed / Voorstelling

Omschrijving

Stedelijk Museum Alkmaar zal dit schooljaar minder toegankelijk zijn vanwege noodzakelijke bouwkundige aanpassingen en vanwege het inrichten van een nieuwe presentatie 16de en 17de eeuw (maart-juni 2021*). Daarom komen we dit schooljaar naar de school toe en nemen we onze 16e- en 17e -eeuwse meesterwerken gewoon mee! Met een theatrale voorstelling, verrassende workshops en prikkelende ‘Anders Kijken’-opdrachten toveren we de school of klas om tot een pop up-museum.

Schoolbreed of met de klas

 • Schoolbreed: we bouwen de hele school om tot pop up-museum. Elke klas ontvangt een schilderijkist: vol materialen, een schilderij en een opdracht voor de klas... Een week lang doet de klas opdrachten uit de kist bij verschillende collectiestukken. Vervolgens maakt de klas, onder begeleiding van een museumdocent, haar eigen meesterwerk tijdens een workshop. De week wordt feestelijk afgesloten. Zie onderaan een voorbeeldplanning van een schoolbreed project.
 • Met de klas: museumdocenten van Stedelijk Museum Alkmaar geven workshops in de klas. Inclusief ‘Anders Kijken’-opdrachten ter voorbereiding om zelfstandig met de klas te doen. Te boeken vanaf 3 klassen. Zie in de bijlage onder aan deze pagina een overzicht van workshops (helemaal naar beneden scrollen, zie PDF Museum op School).

Op maat
Museum op School is helemaal zelf samen te stellen. Kies zelf welke lessen en workshops er gegeven worden. Of geef aan met welk thema, onderwerp of (21e -eeuwse) vaardigheid je in de klas mee bezig bent, dan koppelen we deze aan Museum op School.

Voorbeeldplanning (dagen en tijden in overleg)

 • Een week van tevoren: Introductie museumweek in de klas (15 minuten). Elke klas ontvangt een museumpakket. Dit pakket bestaat uit een aantal reproducties van schilderijen uit de collectie van Stedelijk Museum Alkmaar en een linkje naar een persoonlijk videobericht uit het museum. De klas krijgt haar eerste opdracht…
 • Maandag t/m woensdag: Anders Kijken (15-30 minuten). Elke dag start met een creatieve opdracht voor in de klas gekoppeld aan de eerder opgestuurde schilderijen. De klas krijgt deze opdracht via een videobericht op het digibord.
 • Woensdag of donderdag:Workshops (60-90 minuten). Elke klas maakt een meesterwerk aan de hand van verschillende technieken. Gegeven door museumdocenten van Stedelijk Museum Alkmaar. Zie overzicht.
 • Vrijdag: Pop up-museum is open. Onderbouw: Voorstelling Help! Het doek is zoek. Midden- en bovenbouw: Rondleiding door de
  school.

Meer weten of reserveren?
Stuur een mail naar [email protected] en vraag naar de mogelijkheden.

Bekijk de flyer en sfeerimpressie onderaan deze pagina.

Eigenschappen

Onderwijstype
PO en SO
Duur
een week
Locatie
Op school
Lesmateriaal
Ja

Kosten

Basis prijs Alkmaar (p.p.)
€ 5,00

Ontvang 10% korting!

Bij een bestelling van 6 of meer groepen

Beschikbaarheid 2020/2021

 • Periode(s)
 • Van 31 augustus 2020 tot 30 juni 2021

Beschikbaarheid 2021/2022

 • Niet beschikbaar

Kenmerken

Disciplines
Beeldend / Cultureel Erfgoed / Theater
Kerndoelen
55 / 56 / 57
21ste eeuwse vaardigheden
Samenwerken / Culturele en sociale vaardigheden
Stichting Leerplan Ontwikkeling
Onderzoeken / Uitvoeren
Cultuur in de spiegel
Medium
Voorwerpen / Taal
Vaardigheden
Verbeelden / Conceptualiseren