Red de wereld met Alexander von Humboldt

Interesse? Neem contact op of login
Red de wereld met Alexander von Humboldt
Willewete
Aanbieder
Willewete
Uitvoerder
-
Disciplines
Literatuur / Theater
Leerjaar
6 / 7 / 8
Gemeenten
Alle gemeenten
Soort activiteit
Dagactiviteit

Omschrijving

De excursie naar het Willewete Educatief centrum is een dagvullend programma. Zodra de leerlingen binnenkomen, stappen zij direct in het verhaal over Alexander von Humboldt, gebaseerd op het boek De laatste kans op Kosmos, van Peter Nys. Vanuit dit verhaal worden de kinderen nieuwsgierig gemaakt naar het verdere verloop van het verhaal en willen ze steeds meer dingen weten. Dit is precies de filosofie van Willewete: vanuit boeken en verhalen leggen we de verbinding tussen taal en wetenschap, fictie en non-fictie, oude en nieuwe media. Daarbij sluiten we altijd af met een muzische opdracht: muziek, dans, drama of beeldende vorming. De kinderen gaan zelf op onderzoek, voeren wetenschappelijke testjes uit en ontdekken de wereld van natuur, wetenschap, klimaat, vulkanen en geschiedenis. Aan het einde van de dag zijn zoveel mogelijk vakgebieden aan bod geweest en hebben de kinderen veel geleerd, zonder dat zij het gevoel hebben gehad dat ze de hele dag les hebben gekregen. Het programma is gebaseerd op onderzoekend en vakoverstijgend leren. Hierbij is het startpunt een verhaal die de intrinsieke motivatie van kinderen om meer te willen weten, vergroot.

Praktisch:

De dag vindt plaats in het prachtige Hooge Huys, midden in het centrum van Alkmaar. Deze locatie leent zich uitstekend om de sfeer te scheppen die bij het verhaal past. Na de inleiding gaan de kinderen in groepjes uiteen om diverse opdrachten uit te voeren. Na de lunch (door de leerlingen zelf meegebracht) kunnen de kinderen even naar buiten. Vervolgens vindt het middagprogramma plaats waarin we vooral aandacht besteden aan de beeldende, muzische en creatieve vakken.

Aan het einde sluiten we gezamenlijk af met elkaar.

Het programma is ontwikkeld door studenten en docenten van de Pabo Inholland Alkmaar, in samenwerking met auteurs en uitgevers van Clavis Uitgeverij. Tijdens de dag zelf zal een professionele acteur samen met enkele Pabostudenten de kinderen begeleiden.

De datum waarop deze activiteit plaatsvindt is in overleg met de school.

Leerdoel

De leerlingen leren vanuit het verhaal over Alexander von Humboldt. Al aan het begin van de 19e eeuw deed deze zeer veelzijdige wetenschapper belangrijke ontdekkingen over de gevolgen van menselijk handelen op de veranderingen in de natuur en het klimaat. De leerlingen leren over klimaatveranderingen, vulkanisme en de natuur. Daarnaast leren zij verbindingen leggen tussen verschillende vakken.

Eigenschappen

Onderwijstype
PO
Duur
1 dag
Min aantal leerlingen
12
Locatie
Locatie aanbieder

Kosten

Basis prijs Alle gemeenten (p.p.)
€ 6,00

Beschikbaarheid 2022/2023

  • Hele schooljaar

Kenmerken

Disciplines
Literatuur / Theater
Kerndoelen
9 / 39 / 55
21ste eeuwse vaardigheden
Kritisch denken / Samenwerken
Stichting Leerplan Ontwikkeling
Onderzoeken
Cultuur in de spiegel
Onderwerp
Klimaat/wetenschap/verhalen/samenwerken/onderzoekend leren
Medium
Voorwerpen / Taal
Vaardigheden
Verbeelden / Analyseren

Afbeeldingen