Onderwijsproject oorlog in mijn buurt - meld jouw groep 7 of 8 nu aan!


Meld jouw groep 7 of 8 aan voor het onderwijsproject 'oorlog in mijn buurt' (kosteloze deelname!). Wees er snel bij, er is plek voor 3 groepen!

Oorlog in mijn Buurt is een landelijk ontwikkeld ontmoetings-onderwijsprogramma dat ouderen, kinderen en de buurt dichter bij elkaar brengt rondom persoonlijke buurtverhalen uit de Tweede Wereldoorlog. Kinderen uit de groepen 7 en 8 gaan naar het huis van een oudere die tijdens de oorlog in hun buurt woonde. Ze houden een interview onder begeleiding van een journalist en een fotograaf.

Het interview wordt vastgelegd in tekst, beeld en audio. Teksten en beelden worden opgenomen in de website van Oorlog in mijn Buurt en hergebruikt in het onderwijs. Audio wordt opgenomen in het archief van Oorlog in mijn Buurt.

Het project Oorlog in mijn buurt is een verdiepend en interactief onderwijsprogramma: Nederlandse geschiedenis van alle kanten.

Het interview is onderdeel van een verdiepend en 6 weken durend onderwijsprogramma waarin leerlingen in drie masterclasses door historici meer leren over WO2. In drie lessen leren zij interviewen, presenteren en onderzoek doen. Op elke school wordt na 6 weken een eindpresentatie gehouden, waarin de kinderen hun eigen visie geven op oorlog en het gehoorde oorlogsverhaal terug vertellen aan de ouderen.

De nieuwe Erfgoeddragers

Gedreven, enthousiaste leerlingen kunnen zich aanmelden als officiële ‘Erfgoeddrager’ van hun stad: zij ontvangen een onderscheiding en geven daarmee officieel aan dat zij het gehoorde verhaal van de oudere blijven doorvertellen in hun leven, in de buurt, maar ook daarbuiten: bij herdenkingen en in de media. De oudere die zij interviewden nadert misschien het einde van haar of zijn leven, maar de officiële Erfgoeddrager zal het oorlogsverhaal blijven doorvertellen.  Het Erfgoeddragerschap geeft het kind een belangrijke en bijzondere rol voor haar stad. En als deze kinderen, van alle achtergronden, tijdens de herdenkingsdagen hun gehoorde oorlogsverhalen vanaf hun zeepkistjes in de hele stad doorvertellen laten zij zelf aan de wereld zien dat zij zich verbonden voelen met hun stad en haar geschiedenis.

Oorlog in mijn buurt is een landelijk ontwikkeld project. De Gemeente Alkmaar ondersteunt en faciliteert het project. Drie klassen van drie verschillende scholen kunnen participeren in dit project. Meld jouw groep snel aan om één van deze drie scholen te kunnen zijn!

Voor vragen of aanmelding mail naar Agnes Audier - [email protected] 

Zie ook: http://www.oorloginmijnbuurt.nl/

(foto: www.oorloginmijnbuurt.nl)