Bewegen en leren tegelijk. Werkt dat?


Bewegen en leren tegelijk. Werkt dat? Jazeker!

Kinderen houden niet van stilzitten en vinden het hartstikke leuk om te kunnen bewegen tijdens de les. Weet je dat je je beter concentreert als je beweegt terwijl je leert? En dat de schoolprestaties op langere termijn ook verbeteren?

Op Het Kompas, passen we bewegend leren daarom zoveel mogelijk toe in de lessen. Dit vinden we als school belangrijk en staat ook genoteerd in onze 'Ankers' de doelstellingen binnen de school. Daardoor kwam de werkgroep bewegend leren met een vraag: Kunnen we hier ook een dansproject aan koppelen. En hoe kunnen we de jongens betrokken en enthousiast krijgen voor dans?

Wij hebben als school met behulp van CultuurPrimair subsidie gekregen om 3 jaar achter elkaar een dansproject te doen. Van belang is dat de leerkrachten ook zelf gaan leren hoe ze een dansles kunnen geven. Samen met dansdocente Angela Vriend hebben we bekeken welke dansstijlen we terug wilden laten komen en wat de doelen zijn. Zo hebben we het eerste jaar vooral als doel gehad om zowel de kinderen als de leerkrachten ervaring op te laten doen met verschillende dansstijlen.

Dit jaar willen we het dansproject graag laten aansluiten op ons schoolthema ‘De Wereldkeuken’ en willen we de danslessen meer verdieping geven waarbij de leerkrachten ook een onderdeel van de les gaan geven. De kinderen leren op die wijze over diverse werelddelen, beleven er veel plezier aan en het is een laagdrempelige manier voor de leerkrachten om ervaring op te doen met dans.