Docentenworkshop | Visible Thinking in de klas

Interesse? Neem contact op of login
Docentenworkshop | Visible Thinking in de klas
Stedelijk Museum Alkmaar
Aanbieder
Stedelijk Museum Alkmaar
Uitvoerder
-
Disciplines
Cultureel Erfgoed
Leerjaar
n.v.t.
Gemeenten
Alle gemeenten
Soort activiteit
Workshop

Omschrijving

In deze workshop krijgen (toekomstige) docenten een stoomcursus in Visible Thinking (VT). Je ontdekt hoe deze interactieve routines ingezet kunnen worden in de eigen (stage)klas en wat de meerwaarde van VT in de les is.

Waarom Visible Thinking in de klas?

Visible Thinking is een methode ontwikkeld door Ron Richhart, senior onderzoeker aan de Universiteit van Harvard. Uitgangspunt was hoe een klaslokaal een plek kan worden waarin niet alleen wordt gekeken naar cijfers en prestaties. Maar waar een cultuur ontstaat waarin het intellect gestimuleerd wordt en leerlingen zich individueel kunnen ontwikkelen.

Om die cultuur te ontwikkelen zijn verschillende 'thinking routines' ontwikkeld die leerlingen middels kijk-, doe- en doordenk opdrachten, stimuleren om hun gedachten te uiten, hierover te discussiëren en te reflecteren op hun eigen denken.

De routines zijn in klaslokalen getest met positieve resultaten. De docent krijgt meer inzicht in het leerproces van de leerlingen en leerlingen voelen zich meer betrokken bij de les en gemotiveerd om te leren.

In Stedelijk Museum Alkmaar gebruiken we deze methode wanneer naar (historische) kunstwerken kijken. Het speelt in op anders kijken, kritisch denken en waarnemen en andere 21e eeuwse vaardigheden. In deze workshop maken groepen docenten (maximaal 15) kennis met de methode VT en leren ze deze te implementeren in de eigen lessen. Docenten krijgen een kaartenset met 10 verschillende routines mee om in de klas in te zetten.

Nu met 50% korting vanuit CMK!

Leerdoel

Docenten en toekomstige docenten ontdekken de meerwaarde van de Visible Thinking methode voor in het klaslokaal. Ze krijgen de basistechnieken van Visible Thinking onder de knie en ontdekken hoe ze deze kunnen toepassen in hun eigen lessen (van geschiedenis, tot taal, tot kunst, aardrijkskunde, burgerschap en gymles)

Eigenschappen

Duur
120 minuten
Locatie
Locatie aanbieder
Lesmateriaal
Ja

Kosten

Basis prijs Alle gemeenten (p.s.)
€ 140,00
Basis prijs Alkmaar (p.s.)
€ 60,00

Beschikbaarheid 2022/2023

  • Hele schooljaar

Beschikbaarheid 2023/2024

  • Hele schooljaar

Kenmerken

Disciplines
Cultureel Erfgoed
21ste eeuwse vaardigheden
Creatief denken / Kritisch denken
Stichting Leerplan Ontwikkeling
Onderzoeken / Evalueren
Cultuur in de spiegel
Onderwerp
21 eeuwse vaardigheden anders kijken
Medium
Voorwerpen / Taal
Vaardigheden
Waarnemen / Analyseren